+ -

Pages

7 Ağustos 2014 Perşembe

Hangi Lig Daha Çekişmeli?

Bir maçın çekişmeli geçip geçmediğini net olarak belirleyecek bir istatistik elde etmeye çalışmak gerçekçi bir yaklaşım değil. Üstelik bu, biraz da kişiden kişiye değişebilecek bir durum olduğundan çok bulanık bir konuya dönüşebilir. Çekişme dendiği anda aslında basit olarak bir dengeden söz edilir. Sıfatın TDK’daki tanımı şu şekilde: “Sert, çetin, zorlu bir biçimde”. Bir maçın zorlu ve çetin geçmesi demek, iki takımın birbirine yakın ve dengeli bir şekilde mücadele etmesi demektir. Bunu lig genelinde düşünürsek: “Bir ligin çekişmeli olması demek, o ligdeki takımların birbirine yakın bir şekilde mücadele etmesi demektir.” şeklinde bir yorum yapabiliriz. Burada varsayımımız, maçlar içerisindeki dengenin uzun vadede ligin puan durumuna yansıyacağı ve dolayısıyla teker teker maçları incelemek yerine ligin genelini incelemenin daha zahmetsiz ve sağlıklı olacağı yönündedir.
Eşit sayıda (20) takıma sahip olan Premier Lig, La Liga, Serie A ve Ligue 1’i inceleyeceğiz. Sol tarafta yer alan tabloda, her bir ligin son 5 sezonuna ait puan yüzdeleri yer almaktadır. Tablodan örnek vermek gerekirse: Premier Lig’in son 5 sezonunda ligi 3. sırada bitiren takımlar maksimum puanın ortalama %65,4’ünü almışlar diyebiliyoruz. Bu rakam La Liga’da %64,2, Serie A’da %62,1 ve Ligue 1’de %60,9. Bir örnek daha verelim: Premier Lig’de şampiyon olan son 5 takım maksimum puanın ortalama %75,4’ünü almış. Basit olarak bu değerler, alınan puanların maksimum puan olan 114’e (38 maç x 3 puan) bölümüyle elde edildiler ve böylece 1’den 20’ye kadar her bir sıranın kendine ait bir yüzde değeri oluşmuş oldu. Sağ taraftaki grafikte ise tabloda yer alan yüzde değerlerinin görsel olarak dağılımını görebilirsiniz.
leaguecomparison2
leaguecomparison
Yukarıda yer alan tablo ve grafiğin yardımıyla birlikte her bir ligde takımların birbirlerine olan yakınlığını, yani çekişme seviyesini, 3 farklı konuda inceleyeceğiz.
1. Ligin Genelindeki Yakınlık Seviyesi:
Tüm takımların birbirlerine olan yakınlığını ölçmek için tüm yüzde değerlerinin standart sapmasını alacağız. Sapma değeri ne kadar düşükse, takımlar birbirine o kadar yakın demektir. 4 lig için sapma değerleri şu şekilde:
Premier Lig: 14,57%
La Liga: 14,85%
Serie A: 13,74%
Ligue 1: 11,90%
Bu değerlere göre takımların genel olarak birbirine en yakın olduğu ligin Ligue 1 olduğunu görüyoruz. Grafikte Premier Lig’e ait noktalara baktığımızda 8. sıradan itibaren düzenli aralıklar göze çarpıyor. Özellikle 2. ve 3. takımlar arasındaki fark biraz fazla (6,0%). La Liga’da ise 2. ve 3. takımlar arasındaki değer 14,9%. Bu, Barcelona ve Real Madrid’in aşırı güçlü olmasından kaynaklanan bir durum ve ligdeki sapmayı ciddi şekilde arttırıyor. Dolayısıyla İspanya’da lig genelindeki bir yakınlıktan söz etmek pek mümkün değil. Aynı şekilde 2. ile 3. sıra arasındaki fark Serie A’da da yüksek (7,9%). Ligue 1’de ise en fazla aralığın olduğu yerler 1-2 ve 20-19 arası. Ancak bu kısımlarda çok aşırı rakamlar görmemekle birlikte geri kalan yerlerde belli bir dengenin yer aldığını grafikten de görebiliyoruz.
2. Lig’den Düşen Takımlar:
Ligden düşen takımların ligin ortalamasına olan uzaklığını hesaplayacağız ve böylece diğer takımlardan ne kadar koptuklarını ya da düşmelerine rağmen üstlerinde yer alan takımlara yakın olup olmadıklarını göreceğiz. Ligden düşen 3 takımın yüzde değerlerinin, ligin ortalama yüzde değerlerine olan toplam uzaklıkları aşağıdaki şekilde:
Premier Lig: 55,22%
La Liga: 46,54%
Serie A: 58,03%
Ligue 1: 49,66%
Son sıradaki takımın diğer liglere göre yüksek bir yüzdeye sahip olması ve ligden düşen son takımın (18.) üstünde yer alan takımlara çok fazla yakın olması La Liga‘yı bu konuda bir adım önde gösteriyor. Diğer 3 ligde ise, grafikten de görülebileceği üzere hem 20-19 arasında hem de 17-18 arasında belirli uzaklıklar söz konusu. Son sıradaki takımın çok kötü bir yüzdeye sahip olması Serie A’yı bu konuda en kötü lig konumuna sokuyor.
3. Şampiyonluk Yarışı:
Bu konuyu test etmek için yeni bir metoda ihtiyacımız var, bu metod şu şekilde:
a. Öncelikle şampiyonluk yarışında yer alan takım sayısını, daha sonra da bu yarışın yakınlığını belirlememiz gerekiyor.
b. İlk olarak 1. ve 2. sıradaki takımlar arasındaki farka bakıyoruz. Eğer 2. ve 3. sırada yer alan takım arasındaki fark daha yüksekse, yalnızca ilk 2 takımı ele alıyoruz ve aradaki yüzde farkı ligin şampiyonluk yarışı için yakınlık değerini vermiş oluyor.
c. 2-3 arasındaki fark, 1-2 arasındaki farktan daha düşükse ilk 3 takımı, 3-4 arasındaki fark 2-3’ten daha düşükse ilk 4 takımı alıyoruz. Bu şekilde, bir sonraki aralıktaki fark azaldıkça devam ediyoruz ve artışa geçtiği noktaya kadarki takımları şampiyonluk yarışında kabul ediyoruz.
Ligleri teker teker incelersek daha açıklayıcı olacak:
Premier Lig: ilk 2 takım arasındaki fark %4. 2-3 arasındaki fark ise %6. Dolayısıyla bu Premier Lig’in şampiyonluk yarışında 2 takımın olduğunu ve derecenin %4 olduğu anlamına geliyor.
La Liga: İlk 2 takım arasındaki fark %6. 2-3 arasındaki fark ise %14,9. Aynı şekilde burada da şampiyonluk yarışında 2 takım var ve derece %6.
Serie A: ilk 2 takım arasındaki fark %6,7. 2-3 arasındaki fark %7,9. Serie A’da da 2 takım şampiyonluk yarışında ve değerimiz %6,7.
Ligue 1: İlk 2 takım arasındaki fark %6,7. 2-3 arasındaki fark %4, 3-4 arasındaki fark %3,5, 4-5 arasındaki fark %2,7. 5-6 arasındaki fark %1,7. 6-7 arasındaki fark ise %4,9. Dolayısıyla zirvede birbirine yakın seyreden 6 takımın olduğunu görüyoruz. Bu takımlar arasındaki standart sapmanın yani yakınlığın değeri ise %6,35.
Sonuç olarak 4 takım içerisinde şampiyonluk yarışının en uzak olduğu lig Serie A. Hem sadece 2 takım var hem de %6,7’lik bir fark var. Daha sonra aynı takım sayısı ile birlikte La Liga geliyor. Serie A’da olduğu gibi şampiyonluk yarışında 2 takım yer alıyor ve uzaklık derecesi %6.
Premier Lig ve Ligue 1’in yapıları ise farklı. Premier Lig’de şampiyonluk yarışındaki takım sayısı 2 ancak yüzde değeri gayet düşük %4. Fransa’da birbirinden kopmayan takım sayısı 6 ancak sapma değeri 6,35%. Dolayısıyla 2 ligde de iyi bir mücadele söz konusu ancak tarzları farklı.
Son olarak bir sıralama yapacak olursak:
Serie A’yı 4 lig içerisinde en sona yazabiliriz. Hem şampiyonluk hem de küme düşme kısımlarındaki rekabet oldukça yetersiz durumda. Barcelona ve Real Madrid egemenliği La Liga’yı, Premier Lig ve Ligue 1’den daha kopuk bir hale getiriyor. Geçen sezonki Atletico Madrid performansı dahi istatistiği değiştirmeye henüz yetmedi. Yalnızca düşme potasındaki yakınlık göze çarpan iyi istatistikleri arasında yer alıyor.
Böylece, lig içerisinde çok büyük kopmaların olmadığı ve şampiyonluk yarışının daha dengeli geçtiği Premier Lig ve Ligue 1’in diğer 2 lige göre daha iyi bir çekişmeye sahip oldukları sonucuna ulaşabiliriz.
5 NumPad: Hangi Lig Daha Çekişmeli? Bir maçın çekişmeli geçip geçmediğini net olarak belirleyecek bir istatistik elde etmeye çalışmak gerçekçi bir yaklaşım değil. Üstelik bu, ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >