+ -

Pages

13 Ekim 2014 Pazartesi

Gol Kralları ve Gol Ortalamaları

Avrupa Gol Krallığı’nda oyuncular sıralanırken her bir lig için belirlenmiş olan katsayılar da hesaba katılıyor ve böylece gol kralı daha adil bir şekilde belirlenmiş oluyor. Uygulama oldukça yüzeysel tabii ki: İspanya’nın katsayısının (2), Romanya’dan (1) neden 2 kat fazla olduğuna dair anlamlı bir açıklama yapılamaz. Ancak zaten üzerinde ne kadar çalışılırsa çalışılsın bu katsayıyı en doğru şekilde belirlemek belki de hiçbir zaman mümkün olmayacak. Çünkü öte yandan maçlar oynanıyor olacak ve oynanan her maç belirlenen katsayıyı yalanlar nitelikte olabilecek. Bu durumda en doğru şey bir ligdeki her bir gelişme sonrasında bu katsayıyı güncellemek olur ancak bu da gereksiz bir karmaşa yaratır. dolayısıyla katsayıları (2), (1.5) ve (1) gibi basit bir şekilde tutmak belki de en doğrusudur.
Katsayı yöntemi, farklı ligde yer alan oyuncuları kıyaslamak için mantıklı ancak aynı ligde ve farklı sezonlarda yer alan golcüleri sıralamak için yetersiz kalıyor. Kaldı ki, Süper Lig’in katsayısı uzun bir süredir 1,5 değerine sahip. Ligin kalitesi çok kolay değişmese de, içerisinde oynanan futbolun tarzı zaman zaman değişebilir. Yani oynanan futbol nedeniyle kimi sezonlarda gol atmak daha kolay, kimilerinde daha zor olmuş olabilir.
Dolayısıyla, gol kralı olmuş olan oyuncuları ligin o sezondaki gol ortalamalarıyla değerlendirmek bize anlamlı bir sıralama verebilir.
Bunun için 18 takımın mücadele etmeye başladığı 1994/95 sezonundan itibaren, gol kralı olan oyuncunun, ligin gol ortalamasından kaç kat fazla gol attığına dair değerleri bulacağız ve oyuncuları bu değere göre çoktan aza doğru sıralayacağız. Bu da bize son 20 sezonun gol kralları hakkında farklı bir bakış açısı sunacak. O sezon ligde az gol atılmış olmasına rağmen, yani kısır bir sezon geçiyor olmasına çok gol atmış olan gol krallarını, ya da tam tersi bir performans göstermiş olan oyuncuları görmemizi sağlayacak.
Aşağıdaki tabloda bu bilgiler yer almaktadır:
topscorers
  • Tabloya baktığımızda, ilk 8 sıradaki oyuncunun attıkları gole göre sıralandıklarını, sezona ait gol ortalamalarının hesaba katılmasının durumu değiştirmediğini görüyoruz. Bu da bize o sezon oynanan futbolun, gol kralı olan oyuncunun attığı toplam gol miktarına doğrudan etki ettiğini gösteriyor.
  • Tablonun aşağısına inildikçe, sıralamadaki farklılıklar artmaya başlıyor. Örneğin Aykut Kocaman’ın 1994/95 sezonunda attığı 27 gol, Burak Yılmaz’ın 2012/13’te attığı 24 ve Gökhan Ünal’ın 2005/06 sezonunda attığı 25 golün gerisinde kalıyor. Çünkü 1994/95 sezonundaki gol ortalaması bir hayli yüksek: 3,07.
  • 2000/01 sezonundaki gol ortalaması 3,32 ve bu aynı zamanda tablodaki en yüksek değer. Okan Yılmaz’ın attığı gol sayısı 23 ve gol ortalamasının yalnızca 6,93 katı kadar gol atmış. Bu da onu 23’den daha az gol atmış olan birçok oyuncunun gerisinde bırakıyor.
  • Tablodaki en düşük gol ortalamasına sahip olan sezon 2006/07. Alex de Souza yalnızca 19 gol atmış olmasına rağmen bu nedenle birçok oyuncunun üzerinde yer aldı.
  • Hakan Şükür’ün 1996/97 sezonunda attığı gol o kadar yüksek ki (38), ligin gol ortalaması 2,97’den az olduğu sürece tablonun en üstünde yer almaya devam edecekti.
5 NumPad: Gol Kralları ve Gol Ortalamaları Avrupa Gol Krallığı’nda oyuncular sıralanırken her bir lig için belirlenmiş olan katsayılar da hesaba katılıyor ve böylece gol kralı daha a...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >