+ -

Pages

27 Haziran 2014 Cuma

16 Takımın 2.Tur İstatistikleri

1986 Dünya Kupası ile birlikte gruplardan sonraki aşamaların formatı aynı kaldı. Değişmeyen takım sayılarıyla birlikte sırayla 2. tur, çeyrek final, yarı final ve final oynandı. Dolayısıyla 2. tura kalan 16 takımın Dünya Kupası’ndaki 2. tur istatistiklerinde kapsamı 1986’ya kadar genişletebiliriz. Oysa gruplar söz konusu olduğunda yalnızca 1998’e kadar gidebiliyorduk. Bu asimetrik turnuva özellikleri zaman zaman insanı kahrediyor. Ben isterdim ki 1930’dan itibaren tüm değişkenler simetrik bir şekilde devam etsin, biz de ağız tadıyla istatistik elde edelim. Yani cümleye, “Dünya Kupası tarihinde” diyerek başlamak varken sırf bu yüzden, “1986’dan itibaren..” gibi insanı kıllandıran, acaba veriye mi ulaşamadı, yoksa datayı toplamaya mı üşendi şeklinde sorulara iten kalıplarla başlamak zorunda kalıyoruz. Bu konuda yapacak fazla bir şey yok, elimizdeki istatistiğin hakkını verelim en iyisi.
Aşağıda, takımların son 7 Dünya Kupası’nda 2. turda aldığı skorlara ait bilgiler yer alıyor. Tahmin edeceğiniz üzere turu geçtikleri yerler yeşil, elendikleri yerler kırmızı renkle gösterildi (pembe de diyebiliriz).
Başlıklarında + ve – yer alan sütunlar ise takımın toplamda kaç tanesinde tur atladığını ve elendiğini gösteriyor. AG takımın attığı golü, YG ise yediği golü gösteriyor.
son16
  • Tabloya baktığımızda Almanya’nın muazzam form durumuyla karşılaşıyoruz. Üst üste 7 turnuvada gruptan çıkıp, sonra bunların tamamında çeyrek finale yükselmek ve tüm maçları normal sürede kazanmaları istikrarın ne demek olduğunu bize gösteriyor.
  • Almanya’dan sonra en başarılı takım  Brezilya. Yalnızca 1990’da Arjantin’e eleniyorlar. Bunun dışında averaj bakımından ise 16 takım arasında en iyisi.
  • Almanya ve Brezilya’ya ait bu olumlu istatistiğin en büyük nedenlerinden biri de her iki takımın sürekli grubu 1. tamamlaması ve 2. turda nispeten zayıf bir takımla eşleşmesi. Dünya Kupası’nda favori olan bir takımın en önemli maçının çeyrek finalde oynayacağı maç olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu takımlar, çok büyük sürpriz olmazsa sırf tecrübeleriyle bile grubu lider tamamlayabiliyorlar ve dediğim gibi bir şekilde grup 2.siyle eşleşiyorlar. Yani turnuvadaki ilk 4 maçları genelde kolay geçilmiş oluyor. Ancak çeyrek finalde muhtemelen başka bir grubun 1.siyle eşleştikleri için tam da turnuvanın en zor kısmı başlamış oluyor.
  • Tablodan son 5 Dünya Kupası’nda çeyrek finalde hem Almanya’nın hem de Brezilya’nın yer aldığını görüyoruz. Belki de bu iki takımın Dünya Kupası’nda yalnızca bir kere karşılaşmış olması (2002 – Final), her ikisinin de daha fazla başarılı olmasını sağladı. Daha fazla karşılaşmış olsalar tüm değerlerinde eşit bir şekilde azalma meydana gelecekti. Çünkü muhtemelen çok dengeli bir rekabet ortaya çıkacaktı.
  • Meksika ise diğer iki takımın tam tersine grubunu genelde 2. tamamladığı için 2. turda zorlu bir rakiple eşleşiyor ve bu nedenle son 5 Dünya Kupası’nda bir türlü çeyrek finale çıkmayı başaramıyor. Bu turnuvada da Hollanda ile eşleştiler örneğin. Önceki turnuvalarda sırayla: Arjantin, Arjantin, Amerika, Almanya ve Bulgaristan ile eşleştiler. Yani 5 takımdan 3’ü turnuvanın favorileri arasındaydı. Bulgaristan’a ise penaltılarla elendiler. 2002’deki Amerika eşleşmesinde ise şanslıydılar ancak bunu iyi kullanamadılar.
5 NumPad: 16 Takımın 2.Tur İstatistikleri 1986 Dünya Kupası ile birlikte gruplardan sonraki aşamaların formatı aynı kaldı. Değişmeyen takım sayılarıyla birlikte sırayla 2. tur, çeyr...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >