+ -

Pages

8 Şubat 2011 Salı

Hangi Lig Daha Çekişmeli?

Daha önce takımların puanlarının birbirlerine ne kadar yakın olduğunu test ederek (standart sapma yöntemi) liglerin çekişme seviyelerini ölçmüştüm. Buradan bakabilirsiniz. Şimdi ise kriter sayısını arttırarak tekrar inceledim:


LKP ŞTS DPTS ÇS LSF BO AKS
Türkiye 16 4 4 10,08 36 26% 5
Almanya 12 1 7 8,48 35 21% 6
Fransa 24 6 8 7,33 34 33% 6
Hollanda 19 4 5 11,18 40 25% 6
İngiltere 21 3 7 8,92 30 29% 7
İspanya 5 2 10 11,74 43 19% 7
İtalya 23 3 5 9,29 35 27% 7
Portekiz 4 1 3 10,73 43 27% 5
Yunanistan 9 2 6 9,62 38 27% 5


LKP = Lider takımın puan kaybı:
Bir ligin ne kadar heyecanlı olduğunun önemli göstergelerinden biridir. Bir takım kaybettiği yüksek puanlara rağmen liderliğini sürdürüyorsa alttaki takımlarla arasında fazla puan farkı yok demektir. Bu da ligin çekişmeli geçtiği anlamına gelir. 

ŞTS = Şampiyonluk yarışında olan takım sayısı:
Daha da büyük bir kriter olamaz sanırım. Ancak kaç takımın şampiyonluğa oynadığıyla ilgili rakamlar bir formüle dayanmamaktadır. Kimi takım liderden 5 puan geride, kimisi 2 puan geridedir. Her puan durumunun kendine özgü bir hali var. Dolayısıyla tamamen kendi yorumumu kattım rakamlara. Örneğin bizim lig için Kayserispor'u da dahil ettim. Bu kadar sürpriz dolu bir ortamda 5 puanlık farkın fazla olduğunu düşünmüyorum. Gerçi Kayserispor'u dahil etmemin sonuca pek etkisi de olmadı, bu konuda rahat olabiliriz.

DPTS = Düşme potasındaki takım sayısı:
Şampiyonluk yarışı kadar önemli değil tabii ki ancak eğer bir ligde şampiyonluk yarışında az takım varsa sonlara doğru düşme potası daha da ilgi çekici hale gelebilir. Örneğin İspanya Ligi’nde Barcelona aradaki farkı daha da fazla açtığı takdirde şu an 5 takımın aynı puanda olduğu düşme potasının hemen üstü daha da ilgi görecektir. 12. Zaragoza ile 18. Levante arasında yalnızca 2 puan fark var. Üsttekilerin aşırı kalitesi bu takımları posa gibi altta bırakıyor. Her ligin en az bir bölgesinde heyecan için az da olsa umut var ancak Portekiz Ligi için bir tedavi yolu göremiyorum.

ÇS = Çekişme Seviyesi
Yazının başında bahsettiğim ilk çalışmanın güncellenmiş halidir.

LSF = Lider ile son takım arasındaki puan farkı
ÇS’yle doğru orantılıdır. Farklı ve basit bir bakış açısı olarak bulundurdum.

BO = Beraberlik oranı
Birçok hatası bulunsa da, mackolik.com ülkemizdeki en iyi veri kaynağıdır bana göre. Bu oranları da oradan derledim. Takımların kaybettiği puan sayısı artarsa ligdeki çekişme artar. Galibiyet durumunda toplam kayıp 3 puan iken, beraberlik halinde toplam kayıp 4 puandır. Bu yüzden önemli bir göstergedir.

AKS = Avrupa kupalarına katılacak olan takım sayısı
Çekişmenin göstergesi değildir ancak çekişmeyi etkileyen bir faktördür. Dolayısıyla önemlidir.


Sonuç:
Yukarıdaki tabloda puanlamaya gidersek en çekişmeli ligi test edebiliriz. Liderin kaybettiği puana baktığımızda en iyi rakam Fransa Ligi’ne ait. Fransa ligi hemen hemen her sezon böyledir zaten, Lyon hegemonyası varken bile yaklaşık 30 puan kaybı yaşanıyordu. Dolayısıyla bu kategorinin puanlaması; Fransa: 9, İtalya: 8, İngiltere: 7, Hollanda: 6, Türkiye: 5, Almanya: 4, Yunanistan: 3, İspanya: 2 ve Portekiz: 1 şeklinde. İlk kategoriyi örnek olması için buraya yazdım. Diğer kategorilerin puanlamasını tek tek buraya yazmamın anlamı yok. Puanlamanın sonucu şu şekilde:

63 puan üzerinden:
Fransa: 56
İngiltere: 49
İtalya: 40
Almanya: 31
Türkiye: 28
Hollanda: 28
Yunanistan: 26
İspanya: 24
Portekiz: 13

Şimdi, istatistiklere göre Fransa Ligi en çekişmeli lig olarak gözüküyor. Peki ya Fransa Ligi'ndeki maçlar çok sıkıcı geçiyorsa? Yani demek istediğim şu; bu verileri oluşturan şey sadece skorlardır. Maçların içindeki çekişmeyi, keyfi ölçmek ve puanlandırmak neredeyse imkansız. Tek başına Barcelona bile tüm dünya liglerine tercih edilebilir. Ancak Fransa Ligi'nde rekabet büyüktür, bu çok barizdir.
5 NumPad: Hangi Lig Daha Çekişmeli? Daha önce takımların puanlarının birbirlerine ne kadar yakın olduğunu test ederek (standart sapma yöntemi) liglerin çekişme seviyelerini ölç...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >