+ -

Pages

10 Temmuz 2015 Cuma

Hücum Futboluyla Kumar Oynamak

Yazının konusu, Rayo Vallecano teknik direktörü Paco Jemez’in takımının oyun planıyla alakalı yapmış olduğu açıklamalardan ortaya çıktı. Bu açıklamaları önce Twitter’dan öğrendiğimi, daha sonra araştırıp teyit ettiğimi belirtmiş olayım.

Açıklamanın temelinde, Paco Jemez’in hücum futbolunu benimsediği ve beraberlik hedefi yerine kaybetme riskini daha fazla alarak doğrudan kazanmaya oynama isteği yatıyor. Jemez’e göre 2-0 ya da 5-0 yenilmek arasında fark yok. Yani galip gelemedikten sonra nasıl yenildiğinin pek bir önemi yok. Takımının istediği gibi oynuyor olmasına önem veriyor. Bu anlayışı kumar olarak nitelendirmemin sebepleri var. Bunu açıklamak için çok basit varsayımlarla hareket edeceğim.

Anlayışı kumar yapan birinci koşul, ilgili takımın kadro seviyesinin üst düzey olmaması. Üst düzey olsaydı zaten bu anlayış kumar niteliğinde olmazdı. Kadro kalitesi düşük olsaydı bu kez de kumar değil, doğrudan hatalı bir anlayış olurdu.

İkinci koşul ise, hücum oynayan orta seviyedeki takımın alacağı sonuçların uç noktalarda olması. Yani sonucun beraberlikten uzak, galibiyete ve mağlubiyete yakın değerlerde seyretmesidir. Çünkü gol sayısı arttıkça maçın berabere bitme ihtimali azalır. En fazla beraberlik skorlarının 0-0 ve 1-1 olduğunu biliyoruz. İşin kritik noktası da burada başlıyor. Takımın önünde oynayacağı 2 maç olduğunu varsayalım. Hücum oynayan bu tür orta seviyedeki takımlar için maç sonucundaki eğilimin galibiyete ve mağlubiyete yakın olduğunu söylemiştik. Bu takımın 2 maçta alacağı ortalama sonuç 1 galibiyet ve 1 mağlubiyettir. Yani toplamda 3 puanı olacak. Beraberliğe eğilimi olan, savunma takımı olsaydı ortalama beklenen sonuç 2 adet beraberlik olacaktı ve toplamda 2 puanı olacaktı. Doğru bir sonuca ulaşmak için son derece basit varsayımlarla hareket etmemiz şart olduğundan beklenen ortalama değerlerle hareket ediyorum. Dolayısıyla, savunma futbolunun beraberliğe daha yatkın olduğunu çok yüzeysel bir anlayışla kabul ediyoruz. Çünkü gol sayısı azaldıkça, maçın berabere bitme ihtimali artar.

Görüldüğü üzere galibiyet kumarının, ortalama değerler gerçekleştiğinde, savunma futboluna göre 1 puan daha fazla getirisi var. Buradaki kritik mesele ise, mağlup olunan takımın, yani ligdeki rakibin de 3 puan alacak olması. Diğer durumda ortalama 2 puan alınıyor ancak, rakip takıma da 2 puan veriliyordu. Ancak liglerde önemli sayıda takım bu kumarı oynayacak kapasitede ve anlayışta değildir. Dolayısıyla, kumar oynayan takım için rakibe 3 puan vermek uzun vadede çok zararlı olmayacak onun için. Çünkü rakibi genelde alt sıralara oynayan ve bu maçtan sonra da beraberlik futboluna yatkın oynayacak olan bir takım. Dolayısıyla bu takımlara 3 puan kaybetme riski göze alınabilir durumda.
Liglerden örneklerle hareket edersek durumu daha iyi gözlemleyebiliriz.

Süper Lig:
Mersin İdman Yurdu bu konuda bizim için en iyi örnek. Sezonu 13 galibiyet, 8 beraberlik ve 13 mağlubiyet ile 7. sırada tamamladılar ve başarılı oldular. Maçlarında ortalama 3 gol atıldı. 13 galibiyetlerinin 12'sini altlarında yer alan takımlara karşı aldılar. Çünkü oynadıkları futbol, büyük takımlardan puan kapabilecek tarzda değil. Herhangi bir savunma takımına göre bu konuda sürpriz yapma ihtimalleri daha düşük.

La Liga:
Buradaki en iyi örnek ise zaten yazının öznesini oluşturan Rayo Vallecano. Bu sezon ligi 15 galibiyet, 4 beraberlik ve 19 mağlubiyet ile 11. sırada, kime düşme potasının bir hayli üstünde tamamladılar. Ligin Barcelona ile birlikte en az beraberlik alan takımı. Onların da maçlarında ortalama 3 gol atıldı.

Bundesliga:
Bir diğer örnek de, maçlarında ortalama 3,06 gol atılan ve ligi 12 galibiyet, 8 beraberlik ve 14 mağlubiyetle 8. sırada tamamlayan Hoffenheim. 12 galibiyetin 10'unu altlarında yer alan takımlardan elde ettiler. 8 beraberliklerinin yalnızca 2'sini üstlerinde yer alan takımlardan aldılar.

Ligin en kötülerinden olmayan, vasata yakın takımlar için hücum futbolunun geçerli bir kumar olabileceğini görüyoruz. Son olarak, ligin en fazla beraberlik alan takımlarının sezonu kaçıncı sırada tamamladığına dair örnekler verip noktalıyorum:
Premier Lig: Sunderland - Beraberlik: 17 - Sıra: 16
Serie A: Empoli - Beraberlik: 18 - Sıra: 15
Süper Lig: Başakşehir - Beraberlik: 14 - Sıra: 4 (önemli bir istisna)
Eredivisie: Excelsior - Beraberlik: 14 - Sıra: 15
Liga Sagres: Academica - Beraberlik: 17 - Sıra: 15
5 NumPad: Hücum Futboluyla Kumar Oynamak Yazının konusu, Rayo Vallecano teknik direktörü Paco Jemez’in takımının oyun planıyla alakalı yapmış olduğu açıklamalardan ortaya çıktı. Bu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

>